Help 
  Forgot Your LLLID? or Create Your LLLID Here
La Leche League International
To Find local support:  Or: Use the Map
La Leche League Hrvatska: www.lllhrvatska.org

For all information related to La Leche League or breastfeeding in English, please explore LLLI's website at http://www.llli.org. Please note our Terms of Use: http://www.llli.org/termsofuse. Also, please note that all text found on this webpage, our Croatian website and the entire LLLI website is copyrighted and LLLI copyrighted materials may not be duplicated by anyone without written permission from LLLI.

If you have found our support or information helpful, please consider making a donation to support our ongoing work in Croatia. You can donate here: http://www.lalecheleague.eu/index.php/donate. Please note "Croatia" in the description line for "Purpose".

Membership in LLL Croatia is 10 EU a year. In addition to supporting your local La Leche League groups and the international organization, it includes a bi-monthly e-magazine subscription to Breastfeeding Today. Membership can be purchased here: http://www.lalecheleague.eu/index.php/donate. Please note your full name and "Croatia Membership" in the description line for "Purpose". Once you've joined, please send your confirmation receipt to the Leader closest to you so she can ensure you start to receive the e-magazine.

La Leche League Hrvatska

La Leche League (izgovoriti: la leće lig) je međunarodna, neprofitna, nekonfesionalna organizacija posvećena obrazovanju, informiranju, te pružanju podrške i ohrabrenja ženama koje žele dojiti. Pozivamo sve žene koje zanima dojenje da nam se obrate.


Voditeljice

La Leche League voditeljice su iskusne majke koje su dojile svoju djecu. Njihov rad je volonterski, a trenirane su i akreditirane od strane La Leche League International, da pruže podršku i informacije svim majkama i trudnicama te svima koji su zainteresirani za dojenje. 

La Leche League voditeljice možete kontaktirati putem elektronske pošte, u pogledu informacija o sastancima i bilo kakvim pitanjima o dojenju koja ne mogu čekati slijedeći planirani sastanak.


Lokalne grupe i sastanci

Nema La Leche League grupe koje trenuto održavaju sastanke. Sastanci su besplatni i dostupni svim ženama koje su zainteresirane za dojenje; nebitno da li su nove mame, iskusne mame, trudnice, ili ih samo zanima dojenje. Novorođenčad i djeca uvijek su dobrodošla. Radujemo se vašem dolasku!


Više o La Leche League

LLLI su 1956. godine osnovale sedam majki iz Sjedinjenih Američkih Država, koje su ustanovile da je za uspješno dojenje potrebno i nešto više od same majčine želje da doji – a to su informacije, potpora i ohrabrenje.

Filozofija La Leche League

Filozofija La Leche League je sama srž svega što radimo.

Osnovna filozofija La Leche League sažeta je u sljedećim konceptima:

  • Majčinstvo kroz dojenje je najprirodniji i najučinkovitiji način razumijevanja i ispunjavanja djetetovih potreba.
  • Za postizanje zadovoljavajućeg odnosa između majke i djeteta i osiguranja dovoljne količine mlijeka, majka i dijete trebaju biti zajedno rano i često.
  • U ranim godinama djetetova potreba za majkom jednako je velika koliko i njegova potreba za hranom.
  • Ljudsko mlijeko je prirodna hrana za dojenčad, jedinstveno zadovoljavajući njihove promjenjive potrebe tijekom razvoja.
  • Zdravom, donošenom novorođenčetu nije potrebna nikakva druga hrana osim majčina mlijeka, sve dok dijete ne pokaže potrebu za dohranom, što je negdje oko polovice prve godine života.
  • U idealnom slučaju, dojenje se nastavlja sve dok dijete ne preraste potrebu za dojenjem.
  • Pozorno i aktivno sudjelovanje majka u porodu dobra je priprema za početak dojenja.
  • Dojenje će biti bolje, a veza između majke i djeteta u dojenju trajnija ukoliko uživaju svekoliku ljubav, pomoć i podršku oca. Jedinstveni odnos između oca i djeteta je važan element u razvoju djeteta od najranijeg doba.
  • Dobra prehrana podrazumijeva uzimanje uravnotežene i raznolike hrane u što prirodnijem obliku.
  • Od najranijeg djetinjstva djeci je potrebno vodstvo ispunjeno ljubavlju, što se iskazuje prihvaćanjem njihovih sposobnosti i razumijevanjem njihovih osjećaja.

Ideali i načela majčinstva na kojima se temelje uvjerenja LLLI-a detaljnije su razrađeni u knjizi “THE WOMANLY ART OF BREASTFEEDING”, najopsežnijem priručniku o dojenju i roditeljstvu ikad objavljenom. U tom su priručniku odgovore na sva pitanja vezana za dojenje dobile već tri generacije dojilja.

(Iz LLLI objave broj 300-17, "Svrha i filozofija La Leche League.")

Naša misija i svrha

Naša misija je pomoći majkama širom svijeta da doje svoju djecu, kroz majka-majci podršku, ohrabrenje, informaciju i obrazovanje te promicati bolje razumijevanje o dojenju, kao bitnom elementu zdravog razvoja djeteta te zdravlja majke.

Osnovna svrha La Leche League je pružanje informacija i ohrabrenja, uglavnom kroz osobnu pomoć, svim majkama koje žele dojiti svoju djecu. Osim što svojim djelovanjem pridonosi skrbi liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika, LLLI također naglašava neizmjernu važnost pomoći koju jedna majka pruža drugoj pri prepoznavanju potreba djeteta i učenje najboljih načina za zadovoljavanje tih potreba.

LLLI zastupa uvjerenje da je dojenje, sa svojim brojnim važnim fizičkim i psihološkim prednostima, najbolje i za dijete i majku, te da je idealan način za uspostavljanje dobrog odnosa između roditelja i djeteta. Nježna pomoć i podrška oca omogućuje majci da se usredotoči na majčinstvo, čime roditelji zajednički razvijaju bliske odnose koji jačaju ne samo obitelj, već i cjelokupnu strukturu društva.

La Leche League nadalje vjeruje da majke putem dojenja produbljuje svoje razumijevanje i lakše prihvaćaju odgovornosti i nagrade koje im donosi njihova posebna uloga u obitelji. Žena se u majčinstvu razvija i kao ljudsko biće, te će sve ostale uloge koje ona preuzima tijekom života biti obogaćene spoznajama i humanošću koje je stekla kroz majčinstvo.

Cilj La Leche League-e je jasan. Njihova odlučnost u postizanju ciljeva ne sprečava ih da djeluju zajedno s ostalim organizacijama s kojima dijele slične ideale, ali LLLI će se pažljivo ograditi od povezivanja s udrugama koje gaje drugačije ciljeve, koliko god oni bili vrijedni.

(LLLI Policies and Standing Rules Notebook, May 89; rev Apr 93)

Page last edited .


Bookmark and Share